Kreću prve usluge HT-a temeljene na LTE-mreži

Bez autora
Apr 03 2012

Hrvatski telekom (HT) prvi je na domaćem tržištu ponudio usluge bazirane na novoj LTE-tehnologiji. Naime, u ponudi su dvije podatkovne tarife, koje uključuju 3 GB podatkovnog prometa za 175 kuna mjesečno, odnosno 20 GB podatkovnog prometa za 250 kuna mjesečno. Do 1. listopada korisnicima je na raspolaganju besplatno surfanje najbržim mobilnim internetom. Komercijalna 4G mreža bazirana na LTE-tehnologiji korisnicima donosi do 10 puta veće brzine prijenosa podataka od dosadašnjih. 4G bazne stanice nalaze se na području centra gradova Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, a u planu je LTE-mrežom u idućem periodu pokriti i ostala urbana područja Hrvatske. LTE-tehnologija predstavlja četvrtu generaciju mobilnih mreža (4G) te korisnicima pruža novo iskustvo korištenja usluga koje zahtijevaju velike brzine bežičnog prijenosa podataka, kao i brže pristupe aplikacijama poput videosadržaja (Youtube, mobile TV i sl.), usluga u oblaku, mrežnih igara te cijeli niz aplikacija baziranih na novim Web 2.0 standardima.

Kreću prve usluge HT-a temeljene na LTE-mrežiHrvatski telekom (HT) prvi je na domaćem tržištu ponudio usluge bazirane na novoj LTE-tehnologiji, kazao je u ponedjeljak predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić na susretu s novinarima.

Naime, u ponudi su dvije podatkovne tarife, koje uključuju 3 GB podatkovnog prometa za 175 kuna mjesečno, odnosno 20 GB podatkovnog prometa za 250 kuna mjesečno. Do 1. listopada korisnicima je na raspolaganju besplatno surfanje najbržim mobilnim internetom.

Kako se čulo, komercijalna 4G mreža bazirana na LTE-tehnologiji korisnicima donosi do 10 puta veće brzine prijenosa podataka od dosadašnjih.

4G bazne stanice nalaze se na području centra gradova Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, a u planu je LTE-mrežom u idućem periodu pokriti i ostala urbana područja Hrvatske.

LTE-tehnologija predstavlja četvrtu generaciju mobilnih mreža (4G) te korisnicima pruža novo iskustvo korištenja usluga koje zahtijevaju velike brzine bežičnog prijenosa podataka, kao i brže pristupe aplikacijama poput videosadržaja (Youtube, mobile TV i sl.), usluga u oblaku, mrežnih igara te cijeli niz aplikacija baziranih na novim Web 2.0 standardima.

Nova LTE-mreža osigurava impresivne brzine (uz vršne brzine prijenosa podataka od 173 Mbps za downlink i 58 Mbps za $lt$en$gt$uplink$lt$/en$gt$, što je 10 puta brže od HSPA-brzina) i time omogućuje korištenje svih danas dostupnih podatkovnih aplikacija na zaslonima mobilnih uređaja. Nova tehnologija korisnicima će omogućiti razmjenu najzahtjevnijih multimedijskih sadržaja.

Sva tri mobilna operatera intenzivno ulažu u nove tehnologije kako bi domaćim korisnicima omogućili korištenje najnaprednijih telekomunikacijskih usluga istodobno s najrazvijenijim svjetskim tržištima, a među prvima su u našoj regiji.

"LTE, kao jedna od inovativnih tehnologija današnjice, dio je naše strategije te će uskoro postati standard u mobilnim komunikacijama, osobito uzmemo li u obzir činjenicu da će samo u idućih nekoliko godina podatkovni promet u mobilnim mrežama narasti za više od 60 posto", rečeno je.

HT je prvi u Hrvatskoj još 2010. godine uživo demonstrirao 4G testnu mrežu, a korisnici u Zagrebu, Rijeci i Splitu su tijekom 2011. godine prvi u Hrvatskoj testirali sve prednosti koje ta najnaprednija tehnologija donosi korisnicima.

U ožujku 2011. godine HT je u Rijeci pokazao najveće brzine downloada podataka u mobilnoj mreži u Hrvatskoj te je tom prilikom uspostavljena i videokonferencijska veza između Zagreba i Rijeke putem LTE-tehnologije.

Inače, HT najavljuje da je spreman ulagati u optiku. "Ako se u idućih mjesec ili dva po tom pitanju nešto dogodi, znat ćete da smo na pravom putu", zaključuje Mudrinić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik